Kannonkosken perinnejuoma
Naurissima on vanhan paikallinen perinnejuoma. Tämä juoma on ollut osa kyläläisten arkea ja juhlaa, tuoden mukanaan muistoja ajoista, jolloin kylän kapteeninkartano toimi merkittävänä osana yhteisöä.
Naurissimaa ei ole vain juoma, vaan se on pala Kannonkosken historiaa ja kulttuuriperintöä, joka on herätetty uudelleen eloon paikallisten kertomusten ja muinaisten perinteiden kunniaksi. Kun nautit tätä juomaa, astut ajassa taaksepäin ja tunnet sen aidon, perinteisen maun, joka yhdistää menneen ja nykyisen kiehtovalla tavalla.
Kannonkoskella naurissimaa on aina nautittu tarinoiden kera.
Älä siis unohda kuunnella, mitä menneet sukupolvet haluavat sinulle kertoa.
Pertta pon Tikan naurissima vie meidät syvälle Kannonkosken Vuoskosken kylän menneisyyteen, aikaan jolloin kylällä oli Ruotsin vallan aikainen sotilasvirkatalo, kapteeninkartano, säteri jolla on ollut hyvin laaja historiallinen merkitys kylän väestöön.
Vuosien 1809 – 1917 aikana tila oli autonomian ajan vuokraviljeltynä puustellina. Venäläisiä sotilaita liikkui kylällä ja 1866 voimaan astunut kieltolaki oli se, että kaikki konstit otettiin käyttöön alkoholin saamiseksi. Aika kysyi neuvokkuutta, mutta olihan nauristorpat suuri käyttövara.
Puustellin sauna ja naurissimaa olivat nuorten miesten ja kylän naisten riemukas nautinto. Salakapakka vailla vertaa. Pelimannitkin löytyivät omalta kylältä.
Olen elvyttänyt tarinoiden ja samalla myös naurissiman maun paheellisen hengen Sinisen metsän Pontikkapolulle tarjoiltavaksi. Hulta-Marian tuon velhonaisen, isoisoäitini ja monen muun nimeltä mainitsemattoman naisen muistoksi ja kunniaksi.
Kun nautit naurissimaa niin tee se hartaudella ja tarinoiden kera.
Katso, ettei pullonhenki karkaa.
Aino Erkkilä, alias Pertta pon Tikka