Kannonkosken kirkko
Kaunis funktionalismia edustava kirkko on Kannonkosken helmi.
Kannonkosken kirkko, joka on yksi varhaisen funktionalistisen kirkkoarkkitehtuurin merkittävimmistä edustajista Suomessa, on todellinen matkailijan ja turistin unelmakohde. Tämä vuonna 1938 valmistunut kirkko tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden ihailla sen ainutlaatuista arkkitehtuuria, joka näyttää lipuvan maisemassa valtamerialuksen tavoin.
Kannonkosken kirkko ja sen ympäristö ovat valtakunnallisesti arvokkaita kohteita, jotka tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden tutustua suomalaisen arkkitehtuurin helmeen ja syventyä paikalliseen historiaan.
Arkkitehtuuri ja Rakennus
Kannonkosken kirkon suunnittelun aloitti tunnettu jyväskyläläinen arkkitehti Pauli E. Blomstedt, ja hänen kuolemansa jälkeen suunnitelman viimeistelivät hänen puolisonsa Märta Blomstedt ja veljensä Aulis Blomstedt. Kirkon tiilirunko on rapattu sileäksi, ja sen puolipyöreä kellotorni kiinnittyy runkohuoneeseen luoden ainutlaatuisen ilmeen. Viisto katto on valettu rautabetonipalkiston varaan, mikä lisää rakennuksen modernia tuntua.
Kirkon sisätiloissa on useita huomionarvoisia yksityiskohtia. Saarijärveläisen Hannes Autereen käsialaa oleva puinen krusifiksi koristaa alttariseinää, lisäten kirkon sisätiloihin lämpöä ja hengellistä syvyyttä. Kirkkosalin suuret ikkunat päästävät runsaasti luonnonvaloa sisään, korostaen tilan avaruutta ja rauhallisuutta.
Kirkkoympäristö, Sankarihauta-alue ja muistomerkit
Kirkon vieressä sijaitsee Ilmari Wirkkalan suunnittelema sankarihauta-alue, joka muistuttaa paikallisista sankariteoista ja kunnioittaa menneitä sukupolvia vaikuttavalla muistomerkillään.
Kirkkoympäristöön kuuluu myös Risto Vuolle-Apialan suunnittelema puinen ruumishuone, jonka seinää koristaa hänen teoksensa Elämänpuu. Lisäksi alueella sijaitsee hyvin hoidettu hautausmaa, joka vihittiin käyttöön vuonna 1926. Tämä tarjoaa rauhallisen paikan reflektiolle ja muistamiselle.
Kannonkoskella on myös mielenkiintoinen historiallinen yhteys Valamon luostariin. Talvisodan aikana evakuoitiin Kannonkoskelle 200 Valamon luostarin munkkia, joista 27 munkkiveljeä ja 2 nunnaa haudattiin Kannonkoskelle. Heidän haudalleen pystytettiin evakkomatkan muistomerkki vuonna 1968.
Tervetuloa tutustumaan Kannonkosken kirkkoon ja sen ainutlaatuiseen ympäristöön!
Oletko jo kuullut tarinan?
Kannonkoskella isä Markus, Valamon munkki, taisteli ilman asetta. Kovaääninen olallaan, hän ryömi lähelle venäläisiä asemia, levittäen propagandaansa jylisevällä äänellään vaaroja uhmaten.
Linkkejä
Kannonkosken kirkosta löydät tietoa myös: