Valamon munkki isä Markuksen sankaritarina
Kannonkoskella isä Markus, Valamon luostarin munkki, suorittaa velvollisuuttaan kuin kuka tahansa sotilas, mutta aseen sijasta hän kantaa olallaan kovaäänistä. Kerrotaan, että isä Markus on tunnettu jylisevästä äänestään, jolla hän yritti saada Puna-armeijan sotilaat antautumaan.
Isä Markus oli lähtöisin Valamon kuuluisasta luostarista, joka sijaitsi ennen viimeisintä Suomen ja Venäjän välistä sotaa Laatokan saarella. Viime vuonna tehdyssä rauhansopimuksessa luostari liitettiin Venäjään, ja isä Markus yhdessä 117 toverinsa kanssa muutti uuteen kotiin Kannonkoskelle, Pohjois-Suomeen.
Kuten kaikki muutkin hänen ikäisensä miehet, hänet määrättiin liikekannalle. Hän ei kuitenkaan taistellut asein, vaan käytti kovaäänistä levittääkseen propagandaa. Isä Markus ryömi niin lähelle venäläisten asemia kuin mahdollista, ja hänen äänensä kantautui kilometrien päähän. Hänen tehtävänsä oli vaarallinen, sillä hänen voimakas äänensä teki hänestä helposti paikallistettavan, ja hyvin suunnattu laukaus olisi voinut lopettaa hänen uransa minä hetkenä hyvänsä.
Isä Markus kuului juuri perustettuihin suomalaisiin tiedotuskomppanioihin, jotka lähettivät artikkeleita kotiseudun sanomalehtiin ja levittivät propagandaa. Ainoa asia, jota hän näytti katuvan, oli se, että hän joutui leikkaamaan pitkät hiuksensa ryhtyessään ”kovaääniseksi” sotilaaksi.
Tule ja koe paikan päällä!
Kannonkoski odottaa sinua mystisine tarinoineen ja lumoavine maisemineen. Tule kuulemaan ja kokemaan tarinoita ja aisti vuosisatojen taikaa.
Tiesitkö, että talvisodan aikana Kannonkoskelle evakuoitiin 200 Valamon luostarin munkkia, joista 27 munkkiveljeä ja 2 nunnaa haudattiin Kannonkoskelle. on luostarin munkkia, joista 27 munkkiveljeä ja 2 nunnaa haudattiin Kannonkoskelle. Heidän haudalleen pystytettiin evakkomatkan muistomerkki vuonna 1968.